МОВНІ СТИЛІ НАВЧАННЯ У ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ЛІНГВОДИДАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - Лебедєва Н. М.,; Французова К. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті представлені різні підходи до вивчення проблеми мовних стилів у сучасній лінгводидактиці, пояснюються причини їх популярності у світовій практиці викладання іноземних мов і чому вони широко прийняті і популяризуються британськими та американськими вченими. Автори детально розглядають та інтерпретують на прикладах основні види мовних стилів навчання (“language learning styles”), вказуючи на їхні переваги та недоліки, і як вони можуть бути використані для покращення якості викладання іноземної мови у середній школі. У ході викладеного матеріалу демонструється роль “language learning styles” у методиці викладання іноземних мов. Заслуговує на увагу питання про розмежування понять “language learning styles” викладача та учня.Проблема “language learning styles” у викладанні англійської мови у середній школі набула особливої актуальності у зв’язку з необхідністю формування у сучасних учнів навичок комунікації в різних соціальних сферах. Термін «мовні стилі навчання» (“language learning styles”) використовується для опису концепта, що включає процес рецепції школярами нової іншомовної інформації та вироблення у них уміння адекватно її ретранслювати у процесі спілкування. Авторками проаналізовано основні принципи “language learning styles” у сучасній лінгводидактиці та розкрито можливості конкретного застосування їх у методиці навчання англійської мови у середній школі. Встановлено взаємозв’язки між різними підходами до вивчення мовних стилів. Визначено методи формування «відчуття стилю», відповідного комунікативній ситуації. У широкому розумінні “language learning styles” розглядається у контексті загальних принципів навчання іноземної мови, проте акцентується необхідність диференційованого та особистісно зорієнтованого навчання. Авторки виходять з того, що вибір стилів навчання передбачає врахування рівня психологічної і комунікативної підготовки учнів, зокрема ступенів сформованості їхніх мовних та мовленнєвих навичок з англійської мови, а також інтелектуального рівня, вікових особистісних рис, процесів пам’яті, уяви, мислення.Авторки розробили пропозиції щодо використання “language learning styles” у практиці навчання англійської мови у середній школі, а також визначили перспективу подальших досліджень у цій галузі.