Формувальне оцінювання громадянських і соціальних компетентностей здобувачів освіти на уроках літератури - Худенко О.М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті йдеться про формувальне оцінювання громадянських та соціальних компетентностей учнів на уроках української і зарубіжної літератури. Авторка аналізує низку нормативно-правових документів у сфері освіти, у яких акцентовано на запровадженні формувального оцінювання в практику оцінювання здобувачів освіти початкової та основної школи. Формувальне оцінювання визначено як оцінювання задля виявлення потреб у навчанні і відслідковування поступу кожного учня, воно здійснюється на постійній основі і спрямоване на підтримку, стимулювання, мотивацію до навчання. Важливими ознаками такого виду оцінювання є критеріальність, інтерактивність, постійність. Складниками формувального оцінювання є взаємооцінювання, самооцінювання, спостереження, розроблення чітких цілей та критеріїв їх досягнення, зворотній зв'язок. У статті детально розкрито мету і завдання такого оцінювання, наведено техніки/вправи, що доцільно використовувати для здійснення формувального оцінювання. Громадянські та соціальні компетентності визначено як динамічну систему знань, розумінь, суджень, умінь, навичок, цінностей та особистісних якостей, що у своїй сукупності дають змогу людині ефективно діяти в умовах громадянського суспільства, реалізовувати свої права й свободи тощо. Їх доцільно формувати й розвивати через різного роду завдання на обговорення, розуміння ключових понять «демократія», «повага до людської гідності», «відповідальність», «участь» «рівноправність» тощо, тобто змістом самого уроку; роботу в групах, парах; міжпредметні проєкти; власний приклад; досвід (участь у шкільному самоврядуванні). Акцентовано на доцільності використання європейського досвіду в цьому напрямі, зокрема напрацювань Ради Європи, фахівці якої створили й апробували Рамку компетентностей для культури демократії, яку можна використовувати в освітньому процесі для оцінювання громадянських та соціальних компетентностей.. Авторка наводить зразки вправ для здійснення формувального оцінювання на уроках української і зарубіжної літератури. Критерії для оцінювання розроблено на основі дескрипторів із Рамки компетентностей для культури демократії.