ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Бєла О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено теоретичне узагальнення проблематики управління якістю освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах сучасних суспільних трансформацій. Доведено, що якість освіти є складною, динамічною та багатовимірною соціально-педагогічною категорією, яка не може бути редукована до формальної відповідності нормативним вимогам. Розкрито філософський і нормативний виміри концептуалізації якості освіти, окреслено її результативний, процесуальний та ціннісний аспекти, а також роль стейкхолдерів у визначенні очікувань щодо освітніх результатів. Проаналізовано чинники впливу на якість освіти та підходи до її оцінювання, зокрема можливості операціїзації цілей і результатів навчання та використання даних моніторингу для управлінських рішень. Визначено сутність управління якістю освіти як специфічного виду соціального управління, що забезпечує стабільність функціювання та розвиток освітньої системи. Показано структурну логіку діяльності, яка реалізується через формування стратегії, організацію та моніторинг процесів і ресурсів, а також механізми зворотного зв’язку для оцінювання результативності та корекції управлінських дій. Обґрунтовано принцип дуальності управління, що поєднує підтримання досягнутого рівня якості з управлінням розвитком. Розкрито трирівневу структуру методологічних засад управління якістю в ЗЗСО: філософський рівень (діалектичний підхід, ідеї гуманізації та демократизації освіти, положення Е. Демінга), загальнонауковий рівень (системний підхід, принципи TQM, стандарти ISO серії 9000) та конкретнонауковий рівень (закономірності педагогічного менеджменту, педагогічна кваліметрія, теорія адаптивної школи). Доведено, що інтеграція зазначених рівнів формує концептуальне підґрунтя для побудови внутрішньої системи управління якістю, здатної забезпечувати адаптивність, стійкість і безперервне вдосконалення діяльності закладу освіти. <!–a=1–><!–a=1–>