РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ОСВІТИ У ВИМІРІ СУЧАСНИХ ОСВІТНІХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Жорова І. Я. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано особливості розвитку професійної компетентності керівника закладу освіти в умовах сучасних освітніх трансформацій. Обґрунтовано, що суттєві трансформації освітнього процесу, спричинені умовами воєнного стану, тривалими перебоями електропостачання, вимушеною міграцією учасників освітнього процесу, зростанням психоемоційного навантаження та активним розвитком освітніх цифрових технологій, істотно актуалізували та розширили зміст професійних управлінських компетентностей керівника закладу освіти. На основі аналізу міжнародних підходів і результатів дослідження TALIS окреслено ключові засади професіоналізму освітнього управлінця, зокрема фахову підготовку, професійну автономію, етичне регулювання, участь у професійних спільнотах і соціальне визнання. Визначено напрямки оновлення управлінських компетентностей у воєнних і посткризових умовах, зокрема посилення цифрової, кризово-управлінської, соціально-емоційної, комунікативної, інклюзивної та стратегічно-прогнозувальної складових. Проаналізовано можливості розвитку професійної компетентності керівника через поєднання формальної освіти з неформальними та інноваційними форматами професійного зростання, зокрема самоосвітою, коучингом і менторингом, участю в професійних спільнотах, стажуваннями та практикоорієнтованими освітніми експериментами. Доведено, що ефективність управлінської діяльності зумовлюється здатністю керівника інтегрувати різні траєкторії професійного розвитку, здійснювати рефлексивне осмислення власної управлінської практики та адаптувати компетентнісний профіль до динамічних змін освітнього простору. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням моделей оновленого компетентнісного профілю керівника закладу освіти з урахуванням кризових і посткризових контекстів; та емпіричне вивчення ефективності різних форматів професійного розвитку управлінських кадрів. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>