НАСТУПНІСТЬ ШКІЛЬНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ У ФОРМУВАННІ ДОСЛІДНИЦЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ - Прокопів Л. М.; Деренюк М. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми формування дослідницьких компетентностей здобувачів освіти в контексті забезпечення наступності між шкільною та професійною освітою. Актуальність дослідження зумовлена сучасними освітніми трансформаціями, орієнтацією на компетентнісний підхід і потребою підготовки здобувачів, здатних до самостійної пізнавальної та науково-дослідницької діяльності. Проаналізовано наукові підходи до визначення сутності поняття «дослідницька компетентність», розкрито її інтегративний характер та структурні компоненти, зокрема мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісний, інформаційно-комунікаційний і рефлексивний. Обґрунтовано положення про те, що формування дослідницької компетентності є поетапним процесом, який реалізується впродовж усього освітнього шляху здобувача та потребує узгодженості змісту й результатів навчання на різних рівнях освіти. Увагу зосереджено на аналізі принципу наступності як педагогічної умови забезпечення безперервного розвитку дослідницьких умінь від загальної середньої до професійної та вищої освіти. Розкрито особливості реалізації змістовної та методичної наступності у формуванні дослідницьких компетентностей, окреслено роль інноваційних освітніх технологій, проєктної діяльності, тьюторського супроводу, наукових гуртків і студентського самоврядування в розвитку дослідницької активності здобувачів освіти. У статті узагальнено теоретичні положення та сформульовано практичні рекомендації щодо забезпечення наступності шкільної та професійної освіти у процесі формування дослідницьких компетентностей здобувачів. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>