ІМІДЖ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Навроцька М. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз процесу розвитку позитивного іміджу керівника закладу загальної середньої освіти як важливого чинника ефективного управління освітньою установою в умовах сучасних соціокультурних трансформацій. Імідж керівника розглядається як багатогранне явище, що поєднує професійну компетентність, морально-етичні якості, культуру спілкування, зовнішню презентабельність та здатність до стратегічного мислення. Підкреслено, що позитивний імідж управлінця є не лише елементом особистісного самовираження, а й потужним інструментом впливу на мотивацію, довіру та згуртованість педагогічного колективу. Розкрито зміст основних компонентів іміджу сучасного керівника: професіоналізм і компетентність, культура поведінки, дотримання ділового етикету, охайність зовнішнього вигляду, культура мовлення, уміння контролювати емоції та ефективно діяти у стресових ситуаціях. Важливе місце займає комунікативна культура, що забезпечує гармонійні відносини в колективі, конструктивну взаємодію з учнями, батьками, громадськістю та органами влади. Підкреслено роль публічної активності керівника, його участі у професійних конференціях, форумах, освітніх і громадських ініціативах як засобу формування позитивного суспільного іміджу та підвищення авторитету закладу. Особливу увагу приділено феномену цифрової репутації, що в сучасному інформаційному середовищі є новим виміром професійного іміджу. Указано, що присутність керівника в соціальних мережах, ведення офіційних сторінок закладу освіти, прозорість управлінських процесів і відкритість комунікації сприяють зміцненню довіри громадськості та підвищенню конкурентоспроможності закладу. Наголошено на значенні формування команди однодумців, адже лідерський потенціал керівника розкривається через його здатність надихати, мотивувати, делегувати повноваження та створювати атмосферу співпраці. Зроблено висновок, що позитивний імідж керівника – це стратегічний ресурс управління, який забезпечує ефективну комунікацію, високий рівень довіри, підвищення престижу школи та реалізацію стратегічних освітніх цілей. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на вивчення впливу цифрової комунікації на професійний імідж керівника, гендерних особливостей управлінського стилю, а також взаємозв’язку між лідерською поведінкою та рівнем авторитету керівника в педагогічному колективі. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>