СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ КУРСАНТІВ-ЗВ’ЯЗКІВЦІВ ДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ ЗАСОБАМИ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Бутенко А. Є. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглядається проблема визначення сутності та структури готовності майбутніх офіцерів-зв’язківців (Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України) до виконання завдань за призначенням. Особливу увагу приділено ролі спеціальної фізичної підготовки як засобу формування професійної готовності. Запропоновано системний підхід до аналізу цієї готовності, який включає взаємозв’язок мотиваційного, когнітивного, операційно-діяльнісного, емоційно-вольового, особистісного та соціально-комунікативного компонентів. Відповідно до результатів аналізу науково-методичної та спеціальної літератури нами зосереджено увагу на важливості інтеграції фізичної та спеціальної фізичної підготовки з іншими дисциплінами, які забезпечують професійний розвиток представників досліджуваної категорії. Також у статті окреслено основні завдання спеціальної фізичної підготовки, спрямовані на розвиток фізичних, психофізичних та професійно значущих якостей, а також забезпечення стресостійкості і функціональної готовності майбутніх офіцерів-зв’язківців до виконання завдань за призначенням. Здійснений аналіз понять «готовність особистості до професійної діяльності» та «готовність майбутніх офіцерів до виконання завдань за призначенням» дозволив сформувати визначення «готовність майбутніх офіцерів-зв’язківців до виконання завдань за призначенням». Результати дослідження може бути використано для вдосконалення програм фізичної та спеціальної фізичної підготовки майбутніх офіцерів (зазначеної військово-облікової спеціальності) у вищих військових навчальних закладах інституцій сектору безпеки і оборони України. Перспективи подальших розвідок у цьому напрямку передбачають визначення підходів, принципів, форм, методів і засобів (технічних засобів навчання), які доцільно застосувати під час практичних занять зі спеціальної фізичної підготовки в системі професійної освіти, для формування готовності майбутніх офіцерів-зв’язківців до виконання завдань за призначенням» (з урахуванням наявного бойового досвіду). <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>