ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІЙНИЙ АПАРАТ ДОСЛІДЖЕННЯ ҐЕНЕЗИ ШКІЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Касаткін О. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглянуто понятійно-категорійний апарат у контексті дослідження ґенези шкільної літературної освіти в Україні. Визначено, що в період активних змін освітніх парадигм важливо розуміти складні процеси, що відбуваються в літературній освіті. Актуальність дослідження полягає в тому, що воно може бути корисним для педагогічної практики, розроблення навчальних програм і формулювання освітньої політики. Із методологічного погляду, у статті застосовано комплексний підхід, що поєднує теоретичні засади з педагогіки, методики викладання літератури в школі й теорії літератури. Завдяки системному аналізу наявних джерел та емпіричних досліджень визначено ключові категорії та поняття, потрібні для вивчення ґенези шкільної літературної освіти. Авторами досліджено понятійну базу сфери шкільної літературної освіти та запропоновано визначення ключових термінів, а саме «літературна освіта», «шкільна літературна освіта» та «ґенеза шкільної літературної освіти». Понятійно-категорійний апарат є фундаментальною основою для дослідження ґенези й розвитку шкільної літературної освіти. Завдяки систематизованій структурі ключових понять і категорій дослідники можуть ефективно аналізувати, інтерпретувати та поглиблювати розуміння складних процесів, що відбуваються в літературній освіті. Цей термінологійний апарат забезпечує структурований підхід до вивчення різних елементів, як-от розроблення навчальних програм, педагогічні стратегії, активність здобувачів освіти та соціокультурні чинники. Висновки дослідження наголошують на важливості цілісного підходу до вивчення літературної освіти, підкреслюючи потребу міждисциплінарної співпраці та інновацій у методиці викладання. До того ж вони вказують на важливість виховання в учнів любові до літератури, навичок критичного мислення та культурної обізнаності. <!–a=1–><!–a=1–>