ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ІЗ КАДРОВОГО ТА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ - Георгієв В. М.; Кольца А. Є. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті досліджується проблема відсутності спеціально підготовлених фахівців із кадрового менеджменту у Збройних Силах України. Для вирішення цієї проблеми у Військовій академії (м. Одеса) створено спеціальність «Кадрова (адміністративна), мобілізаційна та організаційно-штатна робота у військовій частині». Аналіз кадрової політики ЗСУ виявив низку системних проблем – недостатню кваліфікацію офіцерів у сфері кадрового управління, невідповідність системи професійної підготовки вимогам сучасного воєнного середовища, низьку конкурентоспроможність військової сфери на ринку праці. Мета дослідження полягає у формуванні ефективних підходів до навчання майбутніх офіцерів-кадровиків через інтеграцію сучасних методів військової освіти та принципів кадрового менеджменту. Освітня програма передбачає всебічне навчання з формування компетенцій у сфері кадрового та організаційного менеджменту, зокрема навичок ефективного управління персоналом, планування та розстановлення кадрів, використання інформаційних технологій. Запропоновано використання інтерактивних методів навчання (рольові ігри, моделювання ситуацій, практичні кейси), формування психологічної готовності курсантів, навчання на реальних прикладах, індивідуального підходу та регулярного зворотного зв’язку. Під час підготовки майбутніх офіцерів кадрового менеджменту для Збройних Сил України, ураховуючи потребу поєднання якісної військової освіти з ефективним кадровим управлінням, формування фахівців має відбуватися за єдиною системою. Якщо інтегрувати сучасні підходи до навчання курсантів і методи кадрового менеджменту, можна досягти підготовлення професійно компетентних офіцерів кадрового менеджменту, які не лише мають високий рівень знань і навичок, але й здатні ефективно керувати військовими підрозділами, забезпечуючи розвиток ЗСУ. Визначено основні проблеми навчального процесу. Це недостатня мотивація курсантів, психологічне навантаження, брак практичної підготовки, обмежений доступ до сучасних технологій, недостатній рівень підготовленості здобувачів, недостатня кваліфікація викладачів. Комплексний підхід до формування готовності курсантів дозволить забезпечити високий рівень управлінської діяльності у Збройних Силах України та ефективне виконання обов’язків за новою спеціальністю. <!–a=1–><!–a=1–>