ДОБРОЧИННІСТЬ У СФЕРІ ОСВІТИ США: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ - Завулічна І. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано проблеми та перспективи доброчинності у сфері освіти США. Досліджено, що сучасні етапи та аспекти державного регулювання доброчинності у сфері освіти США, зокрема в закладах вищої освіти, об’єктивно пов’язані із широким використанням благодійності. Відомо, що XIX століття в США ознаменувалося появою перших благодійних фондів, відомих як трасти. Увагу закцентовано на найбільш перспективних благодійних фондах Джона Рокфеллера, Ендрю Карнегі, Олівії Сейдж, Форда (The Ford Foundation), Рокфеллера (The Rockefeller Foundation). Розглянуто основні особливості закладів вищої освіти в США, які відрізняються за рівнем акредитації (акредитовані та неакредитовані), формою власності (державні й приватні), тривалістю навчання (дворічні й чотирирічні) та іншими критеріями, зокрема з широким спектром стипендіальних програм, які започатковані на доброчинній основі благодійних фондів. Відповідно проаналізовано стипендії, стипендіальні програми, а саме університетські стипендії – merit-based scholarships (стипендії на основі заслуг), need-based scholarships (стипендії на основі потреб); асистентську стипендію; спортивні стипендії в США. Визначено урядові програми США, які пропонують широкий спектр стипендій для іноземних студентів, – Year Program, Global Ugrad та The English Access Microscholarship Program. Акцентовано увагу на стипендіях, грантах і нагородах від некомерційних організацій, зокрема Американської асоціації університетських жінок – American Association of University Women (AAUW) – для жінок науковців, для жінок з інших країн, за обраними професіями та інші. Зроблено висновок, що в сучасній вищій освіті США визначилися певні тренди розвитку доброчинності, які так само спрямовані на допомогу потребуючим через надання стипендій, стипендіальних програм, грантів та нагород. <!–a=1–><!–a=1–>