ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Швед Г. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
Статтю присвячено висвітленню актуальних напрямків професійного розвитку педагогічних працівників закладів дошкільної освіти України в умовах війни. Схарактеризовано зміни у формах і методах здійснення професійної діяльності педагогів дошкільної галузі, що відбулися внаслідок воєнних дій на території України. Серед таких змін авторкою виділено: зміни, пов’язані з організацією навчання (зупинка / переривання освітнього процесу, уведення змішаної/дистанційної форми навчання залежно від безпекової ситуації регіону, адаптація освітніх програм, форм і методів роботи для здійснення дистанційної освіти); зміни, пов’язані з безпекою під час освітньої взаємодії (створення безпечного простору у вигляді захисних споруд/найпростіших укриттів, навчання основних правил безпеки та алгоритму дій під час надзвичайних ситуацій, організація діяльності вихованців під час перебування в укриттях); зміни, пов’язані з психоемоційним станом учасників освітнього процесу (здійснення навчання й виховання в умовах війни, емоційне вигорання педагогічних кадрів, ознаки стресу в дітей та їх батьків/опікунів, надання психосоціальної підтримки, проблема відновлення психологічного комфорту серед дітей) тощо. Визначено орієнтовну тематику програм підвищення кваліфікації з огляду на проблеми, що постали перед національною освітою для набуття актуальних знань, необхідних для здійснення професійної діяльності. Матеріал статті сприятиме побудові індивідуальної траєкторії професійного розвитку для педагогічних працівників дошкільної галузі України з огляду на перешкоди, що постали перед освітою Україною сьогодні (адаптація освітніх і виховних методик до дистанційного/змішаного навчання, оволодіння новими технологіями й методами роботи в дистанційному форматі, поглиблення знань та вдосконалення здійснення психосоціальної підтримки, ефективних технік самодопомоги й підтримки фізичного, соціального й психічного здоров’я та благополуччя вихованців). <!–a=1–><!–a=1–>