ВИКОРИСТАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У ДОСЛІДЖЕННЯХ БЕЗПІЛОТНИХ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН - Коваленко О. М.; Кан О. Ю. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглядається важливість стандартизованої англомовної термінології, пов’язаної з безпілотними повітряними судами (БПС), з акцентом на їхнє зростаюче застосування в галузях землеустрою та геодезії. Із розвитком технологій БПС та їх інтеграцією у геопросторові практики потреба у чіткому й послідовному термінологічному апараті, що стає критично важливою для ефективної комунікації між фахівцями, регуляторами, освітянами та перекладачами. У статті висвітлено міжнародні ініціативи зі стандартизації термінології БПС, зокрема документи NATO STANAG 4671, ASTM F3322 та ISO/TC 20/SC 16, що визначають базові основи для забезпечення сумісності та безпеки. Дослідження аналізує виклики, пов’язані з відсутністю уніфікації термінів, розбіжностями між галузевими поняттями, труднощами перекладу та етичними питаннями, які можуть ускладнювати міждисциплінарну та міжкультурну взаємодію. Наголошується на необхідності міжнародної співпраці у створенні багатомовних глосаріїв і термінологічних баз даних, які мають бути точними, доступними та постійно оновлюваними відповідно до технологічного прогресу. Особлива увага приділяється ролі освіти у формуванні термінологічної компетентності. Інтеграція англомовної термінології БПС в навчальні програми з землеустрою та геодезії підвищує здатність студентів працювати в міжнародному середовищі, розуміти технічну документацію та брати участь у глобальних проєктах. Запропоновано використання проєктно-орієнтованого навчання та програмного забезпечення, такого як Pix4D і DJI Terra, для поєднання теорії з практикою. Загалом стаття обґрунтовує необхідність гармонізованої та етично виваженої термінології БПС як засобу задля підтримки сталого використання земель, професійної підготовки та міжнародної співпраці. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>