МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Стинська В. В.; Ящишин З. М.; Кравець Н. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено вивченню методологічної основи дослідження проблеми розвитку фармацевтичної освіти в Україні, яку розкрито на філософському, загальнонауковому та конкретнонауковому рівнях. На філософському рівні (загальні принципи пізнання і категоріальний склад науки загалом) – аксіологічний, антропологічний, системний підходи забезпечують можливість визначити філософські засади єдності теорії та практики фармацевтичної освіти. На рівні загальнонаукової методології (ключові теоретичні положення, підходи, що використовуються в більшості наукових дисциплін) – синергетичний, культурологічний, діяльнісний, компетентнісний, інноваційний, міждисциплінарний, історичний підходи, що дозволяють розглядати навчання, дослідження та професійну діяльність фармацевтів як міждисциплінарний і комплексний процес. На рівні конкретнонаукової методології – контекстний (орієнтує навчання на реальні умови професійної діяльності фармацевтів), фармацевтичний (передбачає вивчення специфіки підготовки фахівців у галузі фармації), педагогічний (зосереджується на аналізі змістового компоненту підготовки майбутніх фармацевтів), медико-біологічний (акцентує увагу на інтеграції медичних і біологічних дисциплін у структуру фармацевтичної освіти), економічний (включає дослідження ефективності фінансування фармацевтичної освіти), юридичний (передбачає аналіз нормативно-правової бази, яка регулює фармацевтичну освіту), інформаційно-технологічний (спрямований на дослідження використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі), професійно орієнтований (передбачає підготовку майбутніх фахівців з акцентом на формування їхніх професійних навичок, компетентностей) підходи дозволяють більш детально і глибоко вивчити специфіку фармацевтичної освіти в Україні, ураховуючи її міждисциплінарний характер і практичну значущість. Зроблено висновок, що використання вищезазначених методологічних підходів допоможе розглянути на теоретичному та практичному рівні й об’єктивно відтворити та окреслити концептуальні вектори досліджуваної проблеми розвитку фармацевтичної освіти в Україні. <!–a=1–><!–a=1–><!–a=1–>