ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ШКІЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (2016 – 2022 рр.) - Касаткін О. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті досліджено інноваційний розвиток шкільної літературної освіти України в період 2016 – 2022 рр. У роботі використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу й узагальнення. Метою дослідження є визначення розвитку інновацій у шкільній літературній освіті в зазначений період. Визначено, якими чинниками зумовлено практичне значення нової літературної освіти, та з’ясовано, що завдяки сучасним особливостям розвитку реформи освіти інноваційний процес набув важливого значення в системі загальної середньої освіти. Освітня реформа вимагає підвищення ефективності підготовки вчителів, зокрема їх здатності досліджувати проблеми освіти за допомогою сучасних інструментів, орієнтуватися в широкому інформаційному ландшафті, проводити унікальні дослідження, представляти навчальні матеріали цікавими та ефективними способами і взаємодіяти зі здобувачами освіти онлайн за допомогою шкільних проєктів. Доведено, що вихідні концептуальні положення інноваційних процесів у системі освіти викладено в законах України «Про освіту» (2017), «Про повну загальну середню освіту» (2020). Обґрунтовано, що одним із важливих напрямків української освіти є забезпечення духовного розвитку учнів, тому розвиток шкільної літературної освіти в Україні було спрямовано на значне підвищення якості та ефективності освітнього процесу. Упровадження нових технологій, зокрема цифрових, та особистісно орієнтованих підходів зробило уроки літератури більш актуальними та цікавими для здобувачів освіти. Виокремлено зміни, що були спрямовані на підвищення якості та ефективності освітнього процесу, – активне впровадження компетентнісного підходу, поширення цифрових технологій в освіті, оновлення методів викладання, нові підходи до оцінювання та зворотного зв’язку. Загалом інноваційні зміни в шкільній літературній освіті забезпечують усебічний розвиток учнів і їхню готовність до життя в сучасному суспільстві. <!–a=1–><!–a=1–>