ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛІ CHATGPT У ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Стребна О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглянуто сутність моделі ChatGPT як одного з інструментів штучного інтелекту (ШІ), запропоновано її характеристику та дидактичний потенціал. Водночас зазначено, що подальшої деталізації потребують праксеологічні аспекти застосування моделі в навчанні учнів початкової школи. З метою вирішення цього актуального завдання було проведено дослідження поглядів учителів-практиків на розв’язання окресленої проблеми, здійснено педагогічну інтерпретацію результатів опитування. Виявлено можливості позитивного впливу ChatGPT на якість навчання та розвиток молодших школярів, визначено вектори вдосконалення діяльності педагогічної спільноти з використанням ШІ. Узагальнення результатів наукових досліджень та аналізу педагогічного досвіду надали змогу схарактеризувати принципи, на яких базується робота ChatGPT, переваги, якими модель ChatGPT збагачує освітній процес, зокрема такі як: індивідуалізація навчання, створення інтерактивних освітніх матеріалів, автоматизація рутинних завдань, що дозволяє вивільнити час педагогів для діяльності, у якій людський чинник постає незамінним. Зазначено, що інтеграція ШІ загалом та моделі ChatGPT зокрема в сучасну освітню практику вимагає нових підходів до навчання педагогів-практиків, підвищення їхньої кваліфікації. Серед викликів, які постають перед освітянською спільнотою у зв’язку з активізацією застосування технологій ШІ, визначено проблеми щодо збереження конфіденційності приватної інформації, ризик виникнення залежності від використання ШІ, втрата навичок «живого» спілкування, питання уникнення можливих упереджень у навчальних матеріалах. Авторкою наголошено на потребі актуалізації уваги до етичних проблем, пов’язаних із використанням ШІ, на конкретних прикладах схарактеризовано методи навчання педагогів технологій ChatGPT, які можуть використовуватися в системі післядипломної освіти та в навчанні молодших школярів. Окреслено перспективність більш детального дослідження питань застосування різних видів штучного інтелекту в освітньому процесі початкової школи, шляхів модернізації процесу навчання педагогів-практиків, адаптації методів ШІ відповідно до специфіки навчання молодших школярів. <!–a=1–><!–a=1–>