ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ЗАСТОСУВАННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ - Плачинда Т. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті актуалізується питання формування необхідних для професійної діяльності навичок у майбутніх фахівців фізичної культури та спорту щодо застосування здоров’язбережувальних технологій. Зазначається, що професійна підготовка майбутніх фахівців фізичної культури та спорту має відбуватися на засадах здоровʼязбереження, адже саме вони мають стати джерелом змін у громадян України щодо якісної організації власного способу життя. Говориться про те, що наразі в теорії і практиці фізичного виховання спостерігається низка суперечностей, вирішення яких можливе за умови формування в майбутніх фахівців фізичної культури та спорту (як майбутніх педагогів і провідників та організаторів здорового способу життя) навичок застосування здоров’язбережувальних технологій у власній професійній діяльності. Зважаючи на вимоги сьогодення та потребу формування компетентного фахівця, кафедрою фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» започатковано освітньо-наукову програму за спеціальністю 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями), одним з освітніх компонентів якої є навчальна дисципліна «Сучасні здоров’язбережувальні технології в освіті». Цей доробок розкриває сутність зазначеної робочої програми, яка розрахована на 5 кредитів (відповідно 20 годин лекцій та 30 годин практичних занять). Зазначається, які саме компетентності (загальні та фахові) формуються у майбутніх фахівців фізичної культури та спорту під час вивчення означеної дисципліни. Також описано програмні результати навчання навчальної дисципліни, рівень сформованості яких є достатнім для вирішення завдань професійної діяльності та подальшого навчання за освітньою програмою. Характеризуються змістові модулі робочої програми навчальної дисципліни, а саме: «Теоретико-методологічні засади здоров’язбережувальної діяльності в освітньому процесі» та «Здоров’язбережувальні технології та їх застосування у закладах освіти»; розкривається їх зміст та тематика навчальних занять. Установлено, що аналізована робоча програма навчальної дисципліни «Сучасні здоров’язбережувальні технології в освіті» розкриває потенціал освітнього компоненту щодо формування необхідних навичок застосування здоров’язбережувальних технологій у майбутній професійній діяльності здобувачів освіти третього (наукового) рівня. <!–a=1–><!–a=1–>