ПРОФЕСІЙНА СУБ’ЄКТНІСТЬ ЯК ЧИННИК СТУДЕНТОЦЕНТРОВАНОЇ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ - Кузьменко Ю. В.; Ситченко А. Л.; Корнієнко І. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розкривається поняття суб’єктності професійної підготовки фахівців як провідного чинника студентоцентрованого навчання. Актуалізуються основні інструменти вищої освіти – освітня програма, навчальний план і навчальні дисципліни у зв’язку з результатами навчання, які мають індивідуальний компетентнісний характер і є категорією студентоцентрованої освіти. Основним напрямком суб’єктного навчання вчені визначають персональну освітню траєкторію студента, що втілюється в індивідуальному навчальному плані за активної участі кожного зацікавленого здобувача вищої освіти, який усвідомлює себе повноправним учасником навчального процесу. Можливість індивідуального вибору компонентів змісту навчання є показником відкритості вищої освіти та її гуманістичного характеру. Стосовно підготовки бакалаврів-філологів підкреслюється потреба формування в них власної мовознавчої та літературознавчої концепції, свідомих поглядів на мовні й літературно-художні явища, розвиток здатності до самостійного об’єктивного аналізу та готовності до обґрунтованого пояснення наукових і художніх текстів. Суб’єктно-смисловий обмін між майбутніми вчителями української мови і літератури вважається ключовим чинником свідомого ставлення здобувачів вищої освіти до національних цінностей, гуманітарних пріоритетів, педагогічної професії, життєвих смислів та уявлень про індивідуально вагомі й суспільно відповідальні морально-естетичні ідеали. Формування у студентів суб’єктного досвіду діяльності пов’язується з виконанням проблемних завдань, проєктним навчанням, у процесі якого відбуваються широкі міжособистісні комунікації й реалізується партнерська взаємодія всіх зацікавлених осіб. Суб’єктна спрямованість навчання передбачає опору на сформовані у студентів компетентності й водночас цілеспрямований розвиток їх під час засвоєння навчальних дисциплін, унаслідок чого відбуваються особистісні трансформації суб’єктів навчального процесу. <!–a=1–><!–a=1–>