СТВОРЕННЯ STEM-ОРІЄНТОВАНОГО СЕРЕДОВИЩА НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ НУШ ЯК ЗАПОРУКА СИНЕРГІЇ ФІЛОЛОГІЧНИХ І STEM-ДИСЦИПЛІН У ЗЗСО - Чух Г. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті висвітлено питання створення STEM-орієнтованого середовища на уроках української мови. Обстоюється позиція щодо того, що синергія філологічних і STEM-дисциплін у закладах ЗСО є можливістю реалізації міжпредметних зв’язків, які сприяють формуванню в учнів наукового світогляду та цілісної картини світу. При цьому забезпечується врахування освітньої інновації: запровадження STEM-освіти як стрижневої домінанти сучасної педагогіки в забезпеченні рівного якісного доступу молодого покоління до освіти, що є джерелом соціальної та культурної ініціативи, творчої еволюції мислення й діяльності. На основі можливостей інтеграції природничо-математичної та технологічної освіти з мовно-літературною запропоновано класифікацію лінгвістичних вправ на основі текстів STEM-орієнтованої тематики: вправи на вироблення когнітивних навичок; вправи на вироблення науково-дослідницьких навичок; вправи, які сприяють розвиткові інженерного мислення; вправи, які сприяють розвиткові здатності до ухвалення креативних функціональних рішень, інноваційності (удосконалення чинних продуктів, процесів і систем). Визначено мету використання кожної означеної групи вправ на основі текстів STEM-орієнтованої тематики. Наведено приклади текстів STEM-орієнтованої тематики, узятих із науково-популярних видань, підручника «Українська мова» для учнів 7 класу закладів ЗЗСО, для мовознавчих вправ, що можуть бути використані вчителем для створення STEM-орієнтованого середовища на уроках української мови. Відзначено, що автори деяких підручників демонструють традиційні, але якісно вдосконалені підходи до добору STEM-орієнтованих текстів та лінгвістичних завдань до них, однак на сьогодні ця тенденція ще не стала мейнстримом у підручникотворенні мовно-літературної освітньої галузі НУШ. Сформульовано висновок, що під час різних форм підвищення кваліфікації вчителів мовно-літературно освітньої галузі НУШ у системі післядипломної педагогічної освіти варто акцентувати на потребі вдосконалення предметно-методичної компетентності фахівців, зокрема на вдосконаленні вміння добирати тексти для лінгвістичних вправ учнів НУШ на засадах STEM-орієнтованого підходу. <!–a=1–><!–a=1–>