РОЛЬ ПОЗИТИВНОЇ ПЕДАГОГІКИ В СИСТЕМІ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ - Басараб Н.Я. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано основні концепції, ідеї, переваги впровадження позитивної педагогіки в освітню систему. Звернено увагу на те, що цей сучасний педагогічний підхід до навчання та виховання – не просто нова мода, а дієвий інструмент, який фокусується на сильних сторонах дитини, її інтересах і потенціалі. Позитивна педагогіка заохочує на відкритий діалог, активне слухання та емпатію, формуючи в учнів почуття причетності, важливості, заохочуючи їх вільно висловлювати свої думки й погляди. Така доброзичливо сформована атмосфера веде не тільки до ефективного навчання, а й покращує соціальний та емоційний розвиток особистості школяра. На відміну від традиційних методів, які часто акцентують увагу на помилках і недоліках, позитивна педагогіка спрямована на створення позитивного навчального середовища, яке сприяє розвитку самооцінки, мотивації та творчості учнів. Водночас відсутність критики з боку педагога сприяє довірі, повазі та міжособистісній співпраці, стимулює у вихованців можливість краще оцінювати власний розвиток, спонукає досліджувати різноманітні перспективи, не руйнуючи при цьому особистісний емоційний баланс школяра. Важливо, щоб в основі підготовки українських педагогів 21 століття були ідеї саме позитивної педагогіки, яка наразі активно впроваджується в усьому світі. Вимоги принципу опори на позитивне у вихованні досить прості – педагоги мають виявляти позитивне в молодій людині, опора на що сприятиме розвитку інших якостей, які потребують удосконалення. Практикуючи такий досвід викладання, педагоги сприятимуть якісному розвитку інклюзивного навчального середовища, розкриваючи творчий потенціал кожного учня й водночас прокладаючи їх шлях до світлого майбутнього в мультикультурному суспільстві. Зроблено висновки, що саме засади позитивної педагогіки в умовах модернізації української освіти є одним із перспективних напрямків оптимізації навчального процесу зі спрямуванням на демократизацію взаємовідносин учителя та учня.