ВИКОРИСТАННЯ КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ДО БОЙОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ БПЛА - Маслій О. М.; Сігов Д. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті порушено питання підготовки майбутніх офіцерів до бойового застосування безпілотних летальних апаратів, використання яких зумовлено не тільки бойовими діями на території нашої держави, але й розвитком сучасних технологій задля підтримки бойових операцій та виконання поставлених бойових завдань перед підрозділами Збройних Сил України. Наголошено на потребі застосування в освітньому процесі інноваційних методів навчання, які активізують пізнавальну діяльність, розвивають творчість, креативність, ініціативність та відповідальність здобувачів освіти. Досліджено та теоретично обґрунтовано ефективність застосування кейс-методу в освітньому процесі як інноваційного методу навчання задля використання під час проведення практичних занять з дисципліни “Бойове застосування Безпілотних літальних апаратів”. Означений метод дозволяє розкрити потенціал майбутніх офіцерів, розвивати їхнє критичне мислення, винахідливість, аналітичні здібності та здатність до роботи у команді. Вирішення кейсів дозволяє максимально наблизити практичне заняття до бойових умов, віднайти нові рішення, зробити аналіз допущених помилок, і зекономити час для ухвалення майбутніх командирських рішень щодо застосування безпілотних літальних апаратів. Представлено кейси різного ступеня складності, які можна застосовувати під час проведення практичних занять задля отримання досвіду вирішення поставлених перед підрозділом завдань щодо застосування безпілотних літальних апаратів. Зокрема, як «легкий кейс» пропонується організувати та провести зйомку навчального відео військово-прикладного характеру. Кейс середньої складності вимагає знань про різні типи безпілотних літальних засобів, в якості поставленого завдання пропонується провести пошук групи людей, з якими втрачено зв’язок у гірській місцевості. Як підготовку до наступальних дій суміжного підрозділу представлено кейс високого рівня складності, який вимагає специфічних військових знань із різних дисциплін. Також запропоновано етапи використання кейсів для майбутніх офіцерів вищого військового навчального закладу.