ЗНАЧЕНННЯ ФОРТИФІКАЦІЙНИХ СПОРУД ХМЕЛЬНИЧЧИНИ В ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ТУРИЗМ І РЕКРЕАЦІЯ» - Шоробура І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розкрито значення фортифікаційних споруд Хмельниччини в підготовці здобувачів спеціальності «Туризм і рекреація». У сучасних умовах фортифікаційні споруди є важливою складовою туристичної атрактивності. Проблеми збереження та ефективного використання фортифікаційних споруд традиційно перебувають у сфері наукових інтересів дослідників. Студентами спеціальності «Туризм та рекреація» вивчається дисципліна «Екскурсологія», де здобувачі освіти знайомляться з фортифікаційними спорудами Хмельниччини. В історико-архітектурній спадщині України важливе місце займають оборонні споруди – фортеці, замки, оборонні церкви та міські укріплення. Упродовж століть оборонні споруди були ключовими елементами захисту міст і селищ. Найбільше збереглося замків, фортець і монастирів в Хмельницькій області. Останніми роками активно розробляється каталог оборонних споруд України від найдавніших часів до XVIII століття, що включає замки, фортеці, монастирі, церкви, костели, синагоги та інші об’єкти. Розглянуто основні пам’ятки фортифікаційного зодчества Хмельниччини. Так, Кам’янець-Подільський славиться своєю фортецею, що завдяки розташуванню на «острові» в каньйоні Смотрича мала важливе стратегічне значення. Сьогодні Кам’янець-Подільська фортеця є історико-культурним заповідником і популярним туристичним місцем. Меджибізька фортеця є другим найкрасивішим і популярнішим серед туристів фортифікаційним ансамблем на Хмельниччині. Відомим є Сатанівський замок – середньовічна фортеця на Збручі. Летичівський замок розташований на високому мисі, що утворився від злиття річок Південний Буг і Вовк. Ізяслав, важливе місто Болохівської землі, розташоване на південному краю широкої лугової частини Горині. Нині від Старокостянтинівського замку XVI-XVIII століть залишилися лише частини. В історико-архітектурній спадщині України особливе місце займають оборонні пам’ятки.