АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ У ФІЗКУЛЬТУРНІЙ ОСВІТНІЙ ГАЛУЗІ ЗГІДНО З ДЕРЖАВНИМИ СТАНДАРТАМИ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ 2011 ТА 2020 рр. - Болотникова Т. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті здійснено аналіз результатів навчання у фізкультурній освітній галузі, які представлено в Державних стандартах базової середньої освіти 2020 року та базової і повної загальної середньої освіти 2011 року. Державний стандарт – документ, який на основі української та світової педагогіки регулює систему освіти всіх рівнів, загальної середньої освіти зокрема, упроваджує інноваційні практики в систему освіти задля реалізації головної мети. Державний стандарт затверджується Кабінетом Міністрів України та переглядається раз на десять років. Останній перегляд Державного стандарту, на відміну від Держстандарту 2011 року, виділяє окремі освітні галузі – інформатичну, соціальну і здоров’язбережувальну, громадянську та історичну, а також виокремлює фізичну культуру. У роботі розкриваються та порівнюються мета й завдання, а також визначається компетентнісний потенціал освітніх галузей «Здоров’я і фізична культура» (2011 р.) та «Фізична культура» (2020 р.). Особлива увага приділяється вимогам, які висуваються до обов’язкових результатів навчання у фізкультурній освітній галузі, які формують соціальну та психофізичну сфери учнів, а також усвідомлення рухової активності для підтримання високого рівня стану здоров’я та задоволення у процесі фізичного виховання. Наприкінці автором підсумовано вплив змін, які визначені Державним стандартом останньої редакції та впливають на розвиток базової середньої освіти в Україні. Серед перспективних напрямків подальших досліджень особливу увагу потрібно приділити аналізу базового навчального плану, який є складовою стандарту, типовим освітнім програмам і навчальним планам останньої редакції, затвердженим Міністерством освіти і науки України; умовам, які сприятимуть досягненню учасниками загальної середньої освіти установлених результатів навчання.