ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІКТ-ОРІЄНТОВАНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Стинська В. В.; Прокопів Л. М.; Cтинський В. Р. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано проблеми та перспективи ІКТ‐орієнтованої освіти в Україні. Досліджено, що сучасний етап інформатизації освіти об’єктивно пов’язаний із широким використанням методів і засобів ІКТ, створенням цифрового середовища та його наповненням електронними інформаційними ресурсами, задіянням інструментів і сервісів ІКТ для розв’язування педагогічних завдань. Відповідно інформаційно-комунікаційні технології осучаснюють освітнє середовище й організовують ефективне функціонування закладу вищої освіти, сприяють створенню й реалізації ефективної ІКТ‐орієнтованої освіти. Установлено, що ІКТ‐орієнтована освіта – це особлива педагогічна система, що об’єднує інформаційні освітні ресурси, інструменти цифрового навчання, технології контролю знань та сервіси управління освітнім процесом ЗВО, спрямовані на формування особистості майбутнього фахівця й розвиток його професійних знань, умінь і навичок. Розглянуто сучасні підходи до визначення поняття ІКТ-орієнтованої освіти, проаналізовано її мету, завдання, компоненти, загальні й специфічні характеристики. Увагу закцентовано на найбільш перспективних засобах інформаційно-комунікаційних технологій, перевагах використання та труднощах ІКТ-орієнтованої освіти. Досліджено, що ІКТ-орієнтована освіта дозволяє створювати більш динамічні, інтерактивні та індивідуалізовані умови для навчання, що відповідають потребам сучасного суспільства та ринку праці, сприяє розвитку ключових компетентностей, необхідних у сучасному світі, таких як інформаційна грамотність, цифрова грамотність, проблемне мислення, комунікаційні навички та самостійність у навчанні, а також сприяє підвищенню доступності освіти через використання дистанційних та онлайн-ресурсів. Установлено, що ІКТ-орієнтована освіта – Освіта 3.0, що характеризується широким упровадженням в усі освітні підсистеми ІКТ-засобів та ІКТ-сервісів – відкриває шлях до відкритої освіти знаннєвого суспільства – Освіти 4.0, що будуватиметься на новій цифровій платформі і спиратиметься на цифрову гуманістичну педагогіку, яку розглядаємо як новий еволюційний етап розвитку електронної педагогіки (е-педагогіки), що розробляє специфічні завдання створення та ефективного впровадження в освітню практику ІКТ, зокрема завдання педагогіки відкритої освіти. Зроблено висновок, що в сучасному світі визначилися певні тренди розвитку цифрової (комп’ютерно-технологічної) платформи освіти, які зумовили формування її перспективного портрету – Освіти 4.0 як освіти ХХІ століття.