СТРУКТУРА ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ І ШЛЯХИ ЇХ ФОРМУВАННЯ ЗАСОБАМИ ПРОЄКТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Петрица Ю. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено вивченню структури творчих здібностей молодших школярів і дослідженню шляхів їх формування з використанням проєктних технологій. Схарактеризовано основні аспекти творчості, роль проєктної діяльності в розвитку творчих здібностей. Дослідження базується на теоретичних аспектах психології розвитку дитини та педагогічних підходах до формування творчості в освітньому процесі. Творчість є однією з ключових компетенцій, необхідних для успішної діяльності в сучасному світі, який вимагає постійного новаторства, критичного мислення та здатності до самовираження. Молодші школярі на початкових етапах свого навчання перебувають у періоді активного розвитку й формування різних навичок і вмінь. Здатність до творчого мислення в цьому віці може бути особливо чутливою до зовнішнього впливу та підтримки. Тому дослідження структури творчих здібностей молодших школярів є актуальним завданням, оскільки дає можливість зрозуміти, які конкретні компоненти творчого потенціалу слід розвивати для покращення освітнього процесу. Застосування проєктних технологій є ефективним шляхом формування творчих здібностей у молодших школярів. З’ясовано, що до структури творчих здібностей молодших школярів належать такі компоненти: візуальне мислення, просторова уява, творчий потенціал, креативне мислення, емоційна експресія, схильність до дослідження, креативна самовираженість. Проєктна діяльність передбачає розв’язання реальних завдань, сприяє розвитку креативності, самостійності та вмінню працювати в команді. Це також сприяє розвитку критичного інноваційного мислення, пошуку альтернативних шляхів розв’язання проблеми.