НОРМАТИВНО-ПРАВОВИЙ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІЙ СКЛАДНИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Гнезділова К. М.; Степанова Н. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Професійна діяльність педагога закладу дошкільної освіти є багатоаспектною. Сучасний педагог має орієнтуватися і відповідно вибудовувати свою професійну діяльність на основі знань нормативно-правової бази функціювання системи вітчизняної дошкільної освіти, а також сформованих компетентностей здійснювати організаційно-управлінську діяльність в освітньому закладі. У статті презентовано нові підходи вирішення проблеми освітньо-професійної підготовки майбутніх педагогів до реалізації нормативно-правового та організаційно-управлінського складників їх професійної діяльності. У ракурсі заявленої проблематики авторами пропонується система підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти, яка охоплює теоретичний матеріал і практичні кейси. Теоретична основа містить у собі ознайомлення майбутніх педагогів із нормативно-правою базою, особливостями організації освітньо-виховного процесу в сучасних умовах, особливостями організаційної та управлінської діяльності (планування і організація роботи закладу; мотивація педагогічних працівників; проведення різних видів контролю, моніторингу якості освітньої діяльності закладу; розроблення системи внутрішнього забезпечення якості освіти; розроблення та реалізація освітніх проєктів; упровадження педагогічних інновацій у межах структури управління закладу; використання інформаційно-цифрових технологій для підвищення ефективності управління закладом загалом і освітньо-виховним процесом зокрема; розроблення програми комплексних рішень з удосконалення системи маркетингу освітніх послуг закладу; особливості цифрового маркетингу; формування іміджу освітнього закладу). Практичний складник підготовки майбутніх педагогів містить у собі виконання студентами кейсів (реальних ситуацій), участь у командній роботі зі створення конкретного проєкту з використанням елементів геймштормінгу, написання есе тощо.