ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК МЕДІАГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ: СТРАТЕГІЇ АНАЛІЗУ ФЕЙКОВИХ НОВИН ТА ПРОТИДІЇ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ - Чемерис І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Настання цифрової ери започаткувало еру безперешкодного доступу до інформації, змінивши наш спосіб роботи з контентом. Однак цей трансформаційний зсув також спричинив тривожний сплеск фейкових новин і дезінформації. У цій статті розглянуто вирішальну роль, яку відіграють викладачі в підготовці студентів до орієнтування в цьому складному та насиченому інформацією ландшафті. Зосереджуючись на принципах медіаграмотності, наше дослідження присвячено впровадженню цільових стратегій навчання. Ці стратегії розроблено для того, щоб розвивати в студентів основні навички критичного аналізу, надаючи їм змогу проникливо просіювати інформацію. Акцент зроблено на вихованні навичок критичного мислення, відточуванні здатності оцінювати джерела, застосуванні ефективних методів перевірки фактів, сприянні міжплатформній обізнаності та сприянню спільному навчальному середовищу. Використовуючи приклади з реального світу та заглиблюючись у дослідження когнітивних упереджень, у статті підкреслено важливість цих педагогічних стратегій у навчанні студентів не лише розшифровувати правдивість інформації, а й активно протистояти дезінформації. Практичне застосування цих стратегій стає очевидним у контексті розширення можливостей студентів для стійкої навігації в заплутаній мережі онлайн-вмісту. Стаття завершується заглибленням у сферу методів оцінювання, прокладаючи шлях до надійного оцінювання рівня медіаграмотності студентів. Крім того вона розширює погляд на майбутні напрямки досліджень, визнаючи еволюцію медіаспоживання та постійну трансформацію цифрового ландшафту. У гучному заклику до дії ця стаття виступає за інтеграцію медіаграмотності в навчальні програми, визнаючи її фундаментальним наріжним каменем у вихованні інформованих, критично мислячих осіб, готових жити й працювати в інформаційному середовищі, що постійно змінюється.