ОСВІТНЬО-НАУКОВІ ПРОЄКТИ В ГАЛУЗІ IT В УМОВАХ ВІЙНИ - Іваницька О. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано проблеми реалізації освітньо-наукових проєктів у галузі ІТ в умовах війни, коли реформування освітньо-наукового середовища, зокрема проєктної діяльності, що передбачає обмін досвідом, стажування, проєктування на міжнародному рівні, значно ускладнилося. Акцентовано увагу на тому, що минулого року Мінцифри разом із МОН та індустрією розробили план реформи айті-освіти, мета якої полягає в тому, щоб закрити потребу ринку в якісних спеціалістах, а українцям допомогти опанувати нову професію. Проєкти з безоплатного навчання українців ІТ-спеціальностей сьогодні дуже актуальні, адже складні реалії війни знизили фінансові можливості українців щодо оплати навчання й поставили на перший план потреби життєзабезпечення. Зазначено, що на загальнодержавному рівні активно ведеться регіональна діяльність у сфері ІТ-проєктів. Це стосується, зокрема, Львівського ІТ Кластеру. Інновації, нововведення та модернізація освітньої системи разом із максимальним залученням експертів та менторів ІТ-компаній сприяють підсиленню бренду наукового та студентського Львова. Відповідно до потреб ІТ-індустрії збільшується кількість випускників технічних спеціальностей у Львові. Досліджено діяльність асоціації «IT Ukraine», що є лідером з розвитку ІТ-освіти в Україні. Проєкти, розроблені нею, стосуються міжнародної освітньо-наукової мобільності викладачів і студентів. Також створено проєкти для школярів, які хочуть дізнатися більше про сферу ІТ та отримати базові знання й навички в розробленні програмного забезпечення. Акцентовано увагу на тому, що міжнародні фахівці, аналізуючи командні проєкти інформаційних технологій у вищій освіті, на основі практичного досвіду зазначають, що часто студенти останніх курсів бакалаврату інформаційних технологій займаються проєктною діяльністю й залучаються до аналізу, проєктування та розроблення інформаційно-технологічних послуг чи продуктів, а це сприяє набуттю досвіду для майбутньої реалізації у професії.