РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ: НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ВИКОРИСТАННЯМ ФРЕЙМОВОГО АНАЛІЗУ - Главацька Ю. Л. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглядається досвід застосування технології критичного мислення через читання та письмо, доповненої фреймовим аналізом в організації самостійної роботи здобувачів – написанні курсової роботи. Під фреймом розуміємо один із способів репрезентації поняття, яке у свою чергу постає ментальним уявленням картини світу, зафіксованої в психіці індивіда. Фреймовий аналіз розглядається як один зі способів розвитку критичного мислення здобувачів. У статті акцентується на з’ясуванні кореляції між чотирма ключовими поняттями – критичного мислення, когнітивної теорії, конструктивізму як теорії навчання та фрейм-аналізу. Розглядається зв’язок між критичним мисленням і самостійною роботою здобувачів. Представлено детальний опис триступеневої моделі як технологічної основи критичного мислення, яка постає суттєвою та фундаментальною в написанні курсової роботи. Зазначена модель відображає стадії виклику, осмислення та рефлексії. На стадії виклику здобувачам потрібно ознайомитися з певною кількістю інформаційних джерел задля отримання загального уявлення про тему курсової роботи. На етапі актуалізації знань з певної тематики та визначення напрямків її подальшого вивчення запропоновано використання такого прийому, як «кластери». На стадії осмислення здобувачі опрацьовують нову інформацію, порівнюючи її з наявною, і таким чином опановують нову структуру знань. На цьому етапі запропоновано прийом «Бортовий журнал». Більше того – фрейм-аналіз передбачає роботу над ключовим поняттям / поняттями конкретної теми курсової роботи. На стадії рефлексії здійснюється інтерпретація отриманих даних та їх опис, тобто створюється безпосередньо курсова робота. Здобувачі у формі есе стисло окреслюють суть теми, формулюють висновки та висловлюють свій погляд на предмет дослідження.