ІСТОРИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ПОСИЛЕННЯ РОЛІ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (СЕРЕДИНА ХХ СТОЛІТТЯ) - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено дослідженню історичних та соціально-економічних передумов посилення ролі технічних закладів вищої освіти України (середина ХХ століття). Наголошено, що друга половини ХХ століття в Україні відзнаменувалася потребою відбудови держави та її інфраструктури після Другої світової війни, а також інтенсифікацією науково-технологічного розвитку держави й усіх її технічних галузей (важкої промисловості, гірничовидобувної промисловості, ядерної (атомної) промисловості, машинобудування, електроенергетики, металургійної, хімічної, нафтової та газової промисловості тощо). Акцентовано, що в повоєнні роки значний інтерес держави до інженерно-технічної підготовки був представлений через законодавчу підтримку, зокрема постанову Ради Міністрів СРСР від 17 серпня 1947 року № 2917 «Про підготовку інженерів і техніків для промисловості сільськогосподарського машинобудування», Закон СРСР від 24 грудня 1958 року «Про зміцнення зв’язку школи з життям та подальший розвиток системи народної освіти в СРСР» та інші. Звернуто увагу на посилення розбудови та відкриття нових вищих технічних навчальних закладів України (середина ХХ століття), зокрема «Української інженерно-педагогічної академії» (21 лютого 1958 рік, м. Харків), «Вінницького національного технічного університету» (1960 рік, м. Вінниця), «Державного університету «Житомирська політехніка»» (11 березня 1960 рік, м. Житомир), «Черкаського державного технологічного університету» (11 березня 1960 рік, м. Черкаси), «Національного університету «Чернігівська політехніка»» (11 травня 1960 рік, м. Чернігів) та інших.