Організаційні аспекти виховної роботи в навчальних закладах системи трудових резервів (50-ті рр. ХХ ст.) - Пислар А. Б. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті на основі аналізу джерельної бази схарактеризовано події, які в 50-ті роки ХХ століття впливали на організацію виховної роботи в навчальних закладах системи трудових резервів, зокрема ХІХ і ХХ з’їзди КПРС. Наголошено, що в цих закладах бракувало кваліфікованих інженерно-педагогічних працівників, що не давало змоги належним чином організувати виховний процес. Констатовано, що центральною фігурою в організації виховання робочої зміни був майстер виробничого навчання. Саме від його майстерності залежала успішність формування особистості молодого фахівця. Однак більшість майстрів мали дуже низьку кваліфікацію, що негативно відображалося на їхніх учнях і призводило до зниження рівня професійної підготовки і вихованості. Підкреслено роль позакласної роботи в навчальних закладах системи трудових резервів, зокрема гурткової роботи, яка охоплювала різні напрями та надавала можливості для здійснення індивідуального підходу до кожного учня, зближувала вихованців, допомагала створювати учнівський колектив. Звернуто увагу на те, що головне управління навчальних закладів системи трудових резервів розробило заходи щодо покращення виховної роботи, які знайшли відображення в планах усіх підрозділів вищезгаданих закладів. Представлено перелік таких заходів на прикладі планів навчальних закладів системи трудових резервів Херсонської області на 1957 рік. Акцентовано, що численні недоліки в організації роботи (у тому числі виховної) в навчальних закладах системи трудових резервів призвели до їх реорганізації в професійно-технічні училища. Діяльність училищ базувалася на передових педагогічних ідеях того часу, що позитивно впливало на виховання робочої зміни. Підсумовано, що комплексний підхід до організації виховної роботи в професійно-технічних училищах заслуговує на увагу й може стати предметом подальшого наукового пошуку.