РОЗВИТОК АДАПТАЦІЙНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ДІТЕЙ ВПО В УМОВАХ ВІЙНИ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Дереш В. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті здійснено обґрунтування актуальності проблеми розвитку адаптаційних можливостей дітей ВПО в умовах війни в Україні. Зазначається, що травмуючого впливу війни особливо гостро відчули на собі діти з окупованих, деокупованих територій і зон бойових дій, які стали внутрішньо переміщеними особами. Здійснено теоретичний аналіз розуміння сутності і змісту адаптації. Визначено, що адаптація особистості передбачає як психологічну, так і соціальну пристосованість до нових умов життя. Окреслено основні види адаптації: психологічна адаптація і соціальна адаптація. Розкрито характерні особливості активної і пасивної форм соціальної адаптації особистості. Розглянуто зовнішні і внутрішні умови протікання адаптації. Визначено, що у процесі адаптації є важливим активне пристосування до нових умов, що призводить до позитивних результатів життєдіяльності людини у соціальному середовищі Виявлено, що розвиток адаптаційних можливостей дітей ВПО залежить як від об’єктивно-соціальних чинників – нове місце проживання (місто чи село, окреме житло чи шелтер, спортзал тощо), система вимог, цінностей і норм у новому навчальному закладі освіти, так і від соціально-психологічних чинників та психологічних (тип темпераменту, особливості характеру тощо). Визначено, що для успішної адаптації дітей ВПО до соціокультурного середовища приймаючої територіальної громади необхідно об’єднати зусилля батьків, педагогів і громади. Це допоможе дитині посилити чи проявити необхідні резерви особистості для кращої результативності адаптаційного процесу. З’ясовано, що соціальні інститути приймаючої територіальної громади для підтримки дітей з сімей ВПО мають реалізовувати наступні функції: соціально-економічну; громадсько-культурну; соціально-психологічну. Окреслено основні напрями та форми реалізації вищезазначених функцій.