ДОСВІД ФОРМУВАННЯ МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ ВИКЛАДАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ПРАКТИКО ОРІЄНТОВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Багно Ю. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Формування моральних цінностей викладачів закладів вищої освіти є надзвичайно важливою задачею сучасної освіти, адже саме вони відіграють ключову роль у формуванні молодого покоління та впливаючи на професійну та особистісну культуру студентів. Викладачі повинні мати високий рівень моральної свідомості і етичної відповідальності, оскільки, як зразок поведінки, впливають на якість навчання та виховання студентів, а також загальний моральний клімат у закладах вищої освіти. Моральні цінності викладачів закладів вищої освіти (ЗВО) є основними складовими їхньої професійної та особистісної ідентичності та визначають етичну поведінку викладачів, їхні погляди на справедливість, відповідальність, толерантність; регулюють поведінку та вчинки, спрямовуючи їх на досягнення морально прийнятних результатів; визначають, які дії є морально важливими та позитивними й узгоджуються з суспільними нормами та цінностями; регулюють професійну діяльність викладача. Усвідомлення значущості проблеми формування моральних якостей та цінностей майбутнього викладача закладу вищої освіти зумовило необхідність вивчення та аналізу змісту їхньої професійної підготовки з урахуванням сучасних вимог часу та освітніх тенденцій. Одним з найбільш вагомих напрямів цього процесу є практико орієнтована підготовка, яка надає змогу забезпечити максимальне наближення освітнього процесу до майбутньої професійної діяльності. Освітня практика та педагогічна теорія дає змогу стверджувати, що до практико орієнтованих технологій відносять: практичні вправи та лабораторні роботи; технології проєктного навчання; імітаційні технології; технології проблемного навчання; технології інтерактивного навчання; інформаційно-комунікаційні технології; менторство та консультування. Основним акцентом означених технологій є практичний досвід та професійна компетентність майбутнього викладача ЗВО. Саме тому ключове завдання полягає у формуванні майбутніх викладачів, які свідомі у своїх моральних переконаннях і відповідальності за їх передачу, можуть стати справжніми наставниками і прикладом для молодого покоління.