Етапи становлення патріотичного виховання в школах України другої половини ХХ століття - Кульчицький В. Й. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У науковій статті розкриваються основні етапи становлення патріотичного виховання в школах України другої половини ХХ століття, а саме: перший (поч. 50-х років ХХ ст.); другий (1956-1964 рр.); третій (сер. 1960-х – поч. 1980-х рр.); четвертий (кін. 1980-х – 1991 рр.); п’ятий (90-ті рр. ХХ ст.). Розглянуті особливості та обґрунтовано взаємозв’язок кожного з виділених етапів становлення патріотичного виховання в зазначений історичний період. Визначаються структура і порядок організації патріотичного виховання в радянський період другої половини XX століття та в 90-ті роки минулого століття. Наголошується на тому, що у визначених перших трьох періодах, а також частково і в четвертому патріотичне виховання було складовою комуністичного виховання. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення патріотичного виховання учнівської молоді в досліджуваний період. Зосереджено увагу на тому, що зі зміною життя в державі наприкінці ХХ століття відбувся процес переорієнтації патріотизму (з комуністичного на гуманістичний). Узагальнено те, що в радянські часи патріотичне виховання школярів здійснювалося систематично й постійно. Із проголошенням незалежності освіта в Україні почала ґрунтуватися на засадах гуманізму, національного патріотизму та національної самосвідомості. Установлено, що заслуговують на відновлення, збереження та подальше використання в сучасних умовах розвитку української держави такі напрями роботи: надання учнівській молоді реальної можливості створювати свої об’єднання (клуби, товариства, гуртки); налагодження співпраці школи із сім’єю в реалізації питань патріотичного виховання особистості школяра; координація вільного часу учнівської молоді; організація педагогічно доцільної пошукової та краєзнавчої діяльності, а також суспільно-корисної праці школярів.