ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ СФОРМОВАНОСТІ КУЛЬТУРИ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ГРАФІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ: МОТИВАЦІЙНИЙ КОМПОНЕНТ - Бажміна Е. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розглянуто питання застосування розроблених показників мотиваційного компонента для покращення ефективності освітнього процесу вищої школи щодо формування культури самостійної роботи студентів інженерного напрямку в процесі графічної підготовки. Визначено сутність навчальної мотивації та її домінантні мотиви, спрямовані на розвиток особистої мотивації здобувача вищої освіти, що є основою для досягнення успіхів у навчальній та подальшій професійній діяльності. Розроблено мотиваційний компонент формування культури самостійної роботи студентів технічних спеціальностей, що визначено мотиваційним критерієм і містить такі показники: професійний інтерес до виконання самостійної роботи; цілеспрямованість, розвиненість мотивації до самостійних занять; зацікавленість у використанні власних цифрових пристроїв у процесі навчальної роботи. Підібрано та використано в педагогічному експерименті авторську діагностичну методику та вже апробовані методики іншими науковцями з метою визначення сформованості мотивації здобувачів освіти. Представлено особливості оцінювання показників мотиваційного компонента за рівнями (творчий, продуктивний, репродуктивний, елементарний). Надано детальний опис рівнів сформованості культури самостійної роботи студентів технічних спеціальностей за мотиваційним компонентом. Продемонстровано динаміку порівняльного аналізу діагностування в Національному університеті «Запорізька політехніка» в експериментальних і контрольних групах за результатами формувального етапу на констатувальному та контрольному етапах експерименту. Для аналізу результатів експериментальних даних використано статистичні методи дослідження – метод середніх величин і метод аналізу емпіричних значень непараметричних критеріїв Манна-Вітні в статистичному пакеті SPSS 20. Досліджено ефективність застосування показників мотиваційного компонента у процесі графічної підготовки студентів технічних спеціальностей, що свідчить про розвиток мотивації особистості та сприяє її творчій і продуктивній роботі в навчальній та надалі професійній діяльності.