РОЗВИТОК ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ В ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ КРІЗЬ ПРИЗМУ ДІЯЛЬНОСТІ ОБЛАСНИХ ІНСТИТУТІВ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ (1945 – 1991 рр.) - Білавич Г. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Статтю присвячено проблемі розвитку післядипломної педагогічної освіти в західних областях України крізь призму діяльності обласних інститутів післядипломної освіти (1945 – 1991 рр.), зокрема івано-франківського, тернопільського, чернівецького, львівського, закарпатського, рівненського, волинського. Схарактеризовано етапи діяльності інститутів післядипломної педагогічної освіти західних областей України впродовж 40 – 80-х рр. ХХ ст. Виокремлено зміст, характер, форми їх діяльності, наголошено на чинниках, які впливали на становлення й розвиток післядипломної освіти вчителів початкових класів за досліджуваної доби (суспільно-політичні, культурно-освітні умови, освітні процеси, традиції шкільництва, які склалися за довоєнного періоду в Галичині, Буковині, Закарпатті, Волині, тощо). Виокремлено ключові напрямки діяльності інститутів післядипломної педагогічної освіти за досліджуваного періоду – створення умов, зокрема й здоров’язбережних, для постійного професійного розвитку вчителів початкової школи, їхньої самоосвіти; забезпечення творчої та ефективної системи курсової підготовки освітян; організація очно-заочної форми післядипломної освіти; формування та оновлення інформаційно-навчального освітнього середовища; створення індивідуальних освітніх траєкторій для вчителів початкових класів під час участі в курсах підвищення кваліфікації; поєднання курсів підвищення кваліфікації та системи різноманітних заходів під час міжкурсового періоду; удосконалення змісту, методів і форм післядипломної педагогічної освіти; пошук, аналіз, популяризація, упровадження передового педагогічного досвіду; робота з молодими вчителями; науково-практична спрямованість роботи працівників інститутів, праця на місцях, постійна співпраця з працівниками районних методичних кабінетів, консультування та методична допомога вчителів.