Підготовка вчителів у другокласних школах крізь призму наглядової практики Дніпровського повітового спостерігача Таврійської єпархії - Гончар М. В., Конончук Н. А. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Охарактеризовано особливості інституційної організації нагляду за церковними школами наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, що здійснювали єпархіальні та повітові спостерігачі церковнопарафіяльних шкіл. Установлено, що повітовий спостерігач (як правило, з числа місцевих священників) здійснював інспектування всіх типів церковнопарафіяльних шкіл, зокрема другокласних: оглядав їхнє становище, надавав поради з управлінських та методичних питань; на підставі побаченого складав звіт із рекомендаціями, який направляв для узагальнення єпархіальному спостерігачу. За підсумками навчального року єпархіальний спостерігач узагальнював матеріали інспекційних візитів повітових спостерігачів і свої власні спостереження у звіті, що подавався на розгляд єпархіального архієрея і єпархіальної училищної ради. Зокрема, у звіті єпархіальний спостерігач підсумовував матеріальне та дидактичне становище мережі церковних шкіл, їхнє фінансове забезпечення, якісний склад педагогічних кадрів, успіхи учнів, стан їхнього здоров’я, висловлював свої міркування щодо стану окремих шкіл (наприклад, необхідність їх закриття) або оцінював якість роботи вчителів (відзначав успіхи або пропонував звільнити). На основі раніше непублікованих звітів Дніпровського повітового спостерігача розкрито організаційно-педагогічні особливості підготовки народних учителів для шкіл грамоти в другокласних церковнопарафіяльних школах Таврійської єпархії, що діяли в Дніпровському повіті Таврійської губернії: жіночої в с. Козачі Лагері та чоловічої в с. Софіївка. Акцентовано, що в другокласних школах навчальний процес тривав три роки. Учні вивчали Закон Божий, російську та церковнослов’янську мови, арифметику, геометрію, фізику, історію (що включала історію Росії та історію церкви), церковний спів, каліграфію, дидактику, оволодівали ремеслами. Після закінчення навчання випускники отримували атестат про завершення школи та посвідчення на звання учителя.