ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ВИХОВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В 1958-1991 РР. - Пислар А.Б. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано джерельну базу дослідження проблеми виховання учнівської молоді в закладах професійно-технічної освіти України впродовж 1958–1991 рр. Автором зазначено, що джерельна база виховання учнівської молоді в закладах професійно-технічної освіти 1958-1991 рр. охоплює широкий комплекс історико-педагогічних джерел, зокрема, інформаційні матеріали, спогади, публіцистичні та наукові твори, архівні відомості та записки, монографії, дисертації тощо. Наголошено на необхідності критичного аналізу джерел для уникнення однобічної інтерпретації подій і фактів, окреслення межнаукової дискусії, уведення до нього контраверсійних питань, визначення бази дослідження. На основі порівняльного аналізу історико-педагогічних праць з цієї проблематики (О. Данилової, М. Гончара, Ю. Кузьменко, В. Кульчицького, О. Петренко, Н. Слюсаренко та ін.) виокремлено авторську класифікацію джерельної бази дослідження проблеми виховання учнівської молоді в закладах професійно-технічної освіти 1958-1991 рр., яка містить такі групи: нормативно-правові джерела, які регулювали діяльність професійно-технічних закладів освіти, зокрема виховну складову, впродовж досліджуваного періоду; архівні джерела; періодичні видання; наративні джерела, які умовно можна поділити на дві підгрупи: опубліковані в радянську добу та видруковані після здобуття Україною незалежності; електронні інформаційні ресурси (оцифровані варіанти опублікованих джерел досліджуваного періоду та сучасні, рукописи). Зроблено висновок, що з другої половини ХХ століття більше уваги було приділено проблемі розвитку професійно-технічної освіти, а також вихованню учнівської молодів у цих закладах. Це, у свою чергу, знайшло своє віддзеркалення в значній кількості історико-педагогічних досліджень, монографіях, навчально-методичних посібниках, наукових та науково-методичних статтях тощо.