ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В СИСТЕМІ МОРСЬКОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНИХ РОЗВІДКАХ (2 половина ХХ – початок ХХІ ст.) - Задорожня О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано періодизації освітніх процесів в Україні, дотичні до теми розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у системі морської освіти у другій половині XX – на початку XXI століття. Розглянуто авторські періодизації розвитку педагогічних ідей та морської освіти в Україні, історію морської освіти України, становлення та розвиток військово-морської освіти, розвиток фізико-математичної підготовки в морських навчальних закладах, вивчення іноземних мов у закладах вищої освіти України морського профілю, становлення та розвиток моніторингу навчальних досягнень студентів відповідних закладів, розвиток соціокультурної складової професійної освіти майбутніх судноводіїв та ін. Зроблено висновок, що впродовж досліджуваного періоду інформаційно-комунікаційні технології в системі морської освіти України зазнали суттєвого розвитку, адже їх застосування значно сприяє підвищенню ефективності навчання, його індивідуалізації та розмаїттю. Констатовано, що події, які відбувалися в суспільстві, значно впливали на розвиток досліджуваного історико-педагогічного процесу впродовж усього обраного часового проміжку, але нерівномірно. Це дозволяє виділити у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття окремі періоди розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в системі морської освіти. Окреслено перспективи подальшого дослідження, що можуть бути спрямоване на більш детальне вивчення окремих періодів розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у системі морської освіти України у визначених хронологічних межах, виділення яких пов’язане з численними реформами, що відбувалися в той час.