ВПЛИВ ІНІЦІАТИВИ «ОДИН ПОЯС – ОДИН ШЛЯХ» НА ФОРМУВАННЯ АРТ-ПРОСТОРУ УЧНІВ СЕРЕДНІХ ШКІЛ КНР - Дао Чж.; Хуан І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті визначено магістральні тенденції, що мають місце в освіті та мистецтві євразійського регіону у зв’язку з реалізацією ініціативи «Один пояс – один шлях»: культурний обмін і злиття культурних, мистецьких та освітніх тенденцій; мистецька дипломатія для зміцнення дипломатичних зв’язків і сприяння взаєморозумінню; взаємозалежний розвиток інфраструктурних і мистецьких проєктів; ринково-економічний вплив на арт-середовище через інвестиції в ринок мистецтва цих регіонів, розвиток арт-простору громад; зміна об’єктів культурної спадщини та традиційних ландшафтів, що може надихнути мистецтво як засіб протесту до роздумів про зміни, спричинені ініціативою; розвиток державного патронату культури й освіти, що може як стимулювати розвиток арт-простору, так і в деяких випадках призвести до цензури мистецтва; інтернаціоналізація освіти, обмін викладачами, зміни в навчальних програмах у зв’язку з потребами реалізації означеної ініціативи. Установлено, що більший вплив геополітична ініціатива здійснює на вищу освіту, ніж на загальну середню, але з плином суспільних перетворень відбуваються і зміни на рівні школи. Визначено, що вплив геополітичної ініціативи на освіту може суттєво відрізнятися всередині КНР – від регіону до регіону, залежно чи проходять торгівельно-економічні шляхи через цю територію, а також від державної політики в галузі культури (особливо для малих національностей, оскільки пріоритет надається популяризації мистецтва Класичного Китаю) та особливостей роботи системи освіти на певній території (у межах концепції гнучкої освіти). Обґрунтовано, що вплив на арт-простір школярів відбувається через складний зв’язок між системою освіти, культурною експансією за концепцією «м’якої сили», геополітикою, регіональною економічною інтеграцією та транскордонним співробітництвом у розбудові інфраструктури; визначені чинники є різноплановими і швидкозмінними.