ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ВИХОВАТЕЛІВ ДИТЯЧИХ САДКІВ УКРАЇНИ ДО ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДІТЕЙ З ПРИРОДОЮ В УМОВАХ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ - Кохановська О.В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Статтю присвячено визначенню особливостей підготовки вихователів дитячих садків до ознайомлення дітей з природою в умовах післядипломної освіти України від 50-х років ХХ століття до сьогодення. Виявлено й схарактеризовано основні напрямки роботи з ознайомлення дітей з природою, починаючи від 50-х років ХХ століття, та відповідну підготовку вихователів України для забезпечення якісної дошкільної освіти згідно з орієнтирами державної політики. Проаналізовано зміст статей педагогічної преси різних часових проміжків із метою виявлення методичних рекомендацій для організації вихователями навчально-виховного процесу з дітьми різних вікових груп. З’ясовано, що під час проведення перших семінарів на початку ХХ століття з методики ознайомлення дітей з природою було рекомендовано залучати таких фахівців, як агрономи, учителі біології, викладачі педагогічних інститутів та училищ. Наголошено, що зміст підготовки варіювався залежно від освітніх програм, за якими працювали дитячі садки починаючи з 50-х років, а в період ХХІ століття такі вимоги визначено Державним стандартом дошкільної освіти України. Для забезпечення якісного опанування вихователями відповідних знань для теоретичних і практичних занять з ознайомлення дітей із природою висвітлювалися питання, потрібні для організації якісної освітньої роботи, з урахуванням вимог кожного розглянутого нами історичного проміжку. Професійний розвиток вихователів із питань ознайомлення дітей з природою на сучасному етапі розвитку України відбувається під час курсів підвищення кваліфікації, теоретичних і практичних семінарів, вебінарів тематичного спрямування. Зроблено висновок, що підготовка вихователів з означеної теми завжди була спрямована на оволодіння теоретичними і практичними навичками, задекларованими в державних документах, що регламентували діяльність дитячих садків України та визначали основні вимоги щодо розвитку дітей з питань природничої освіти в кожному історичному періоді.