ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ: ХІД ТА РЕЗУЛЬТАТИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Бурак В. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті акцентовано увагу на важливості характеристики основних етапів наукового дослідження підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи та узагальнення його результатів, висвітленні перебігу наукового дослідження щодо з’ясування педагогічного інструментарію формування готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності, з’ясовано його результати й сформульовано висновки. Методи дослідження: аналіз наукової та методичної літератури з проблеми дослідження; анкетування, спостереження, аналіз творчих робіт, порівняння, ранжування, розроблення таблиць; аналіз та узагальнення отриманих у процесі дослідження даних. Висвітлено хід наукового дослідження підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи, що здійснювалося трьома етапами – теоретико-констатувальним, експериментально-практичним, узагальнювально-упроваджувальним. Складником наукового дослідження став педагогічний експеримент, спрямований на перевірку ефективності розроблених змісту, форм, методів підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи в закладах вищої освіти. Вагомість проведеного наукового дослідження та означеної практичної роботи полягає в розробленні електронних НМК для навчальних дисциплін, які поширено в архіві-репозитарії ХДУ (eKhSUIR.kspu.edu) відкритого освітнього середовища, сертифікатних короткострокових програм міждисциплінарного спрямування, інтерактивного словника «Кулінарний словник для рестораторів», підручника «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю», методичних рекомендацій. Платформою для апробації інноваційних ідей дослідження стала спеціально створена «Навчальна лабораторія ресторанних технологій», а також діяльність наукового гуртка «Смаки Херсонщини». Аналіз результатів педагогічного експерименту засвідчив, що обґрунтовані педагогічні умови й запропоновані методики передбачають систематичну, цілеспрямовану роботу ЗВО зі здобувачами освіти, а також належну співпрацю науково-педагогічних працівників зі стейкхолдерами, провідними фахівцями сфери обслуговування, інтегроване використання можливостей формальної, неформальної й інформальної освіти та забезпечують реалізацію авторської методичної системи підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи задля досягнення результату – готовності майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи до професійної діяльності. Стаття буде корисною для науково-педагогічних працівників під час створення навчальних посібників, методичних рекомендацій з фахово орієнтованих дисциплін, студентами у процесі підготовки науково-дослідних і кваліфікаційних робіт, наукових і творчих проєктів тощо.