ОСОБЛИВОСТІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ МЕДСЕСТЕР-ВИХОВАТЕЛІВ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УРСР (60 – 70-ТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ) - Швед Г. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
Статтю присвячено висвітленню історико-педагогічного аспекту особливостей підвищення кваліфікації медсестер-вихователів дошкільних закладів УРСР (60 – 70-ті роки ХХ століття). Висвітлено основні події, що вплинули на зміни в роботі дошкільних установ зазначеного хронологічного проміжку. Зазначено труднощі, які виникли на шляху працівників дошкільних установ нового типу та призвели до необхідності охопити перепідготовкою педагогічних працівників таких установ, а саме: категорію медсестер-вихователів, які працювали в групах ясельного (переддошкільного) віку. Установлено, що центром керівництва методичною роботою працівників ясельних і дошкільних установ Української РСР був Республіканський навчально-методичний кабінет дошкільного виховання. Основними формами професійного розвитку медсестер-вихователів були курсова та семінарська перепідготовка, методичні об’єднання, навчання в опорних дошкільних закладах та школах передового педагогічного досвіду, відвідування гуртків при педагогічних кабінетах опорних дошкільних закладів. Під час теоретичних та практичних занять зі зазначеною категорією працівників дошкільних закладів велику увагу було приділено питанням дошкільної педагогіки, дитячої психології, анатомо-фізіологічним та психологічним особливостям дітей раннього віку, питанням фізичного виховання, організації самостійної діяльності дітей, плануванню роботи в групах раннього віку та забезпеченню наступності в роботі переддошкільних і дошкільних груп. Перспективи наступних наукових розвідок полягають у вивченні питання практичного використання матеріалів дослідження в сучасній післядипломній освіті щодо організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників груп раннього віку закладів дошкільної освіти.