РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ МЕНЕДЖЕРА: ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ - Шоробура І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
Управління розглядають в трьох аспектах: наука, мистецтво, різновид людської діяльності. Компетентнісний підхід важливий у моделюванні професійної діяльності менеджера. Компетентність має певну ієрархію компетенцій. Відповідно до аспектів філософії управління основними науковими дисциплінами є психологія управління, педагогіка управління, логіка управління, технологія управління, етика управління і культура управління. Сутність і сенс культури управління значною мірою визначається самою специфікою управлінської діяльності. Використання цільового підходу до організації управління вимагає орієнтації всієї філософії управління, його культури і методології управлінської діяльності на успішне досягнення цілей. Розглянуто принцип системності, цілісності, інтегрованості, принцип головного елементу, історизму, загальнометодологічний принцип розвитку, принцип діалектичної суперечності, принцип каузальності. Існує ще й група специфічних принципів, які стосуються певної конкретної діяльності й виступають певною конкретизацією загальнометодологічних до її особливостей. Звернена увага на морально-психологічний клімат у колективі. Культура керівника і його відповідальність мають правовий, моральний, соціальний та психологічний сенс. Психологічний клімат є інтегральною якісною характеристикою стану взаємовідносин у колективі організації. Розвинена психологічна складова культури управління дає керівникові можливість так впливати на підлеглих. Особистість охоплює відносно стійкі почуття, думки та моделі поведінки людини. Розглянуто п’ять вимірів, які пояснюють велику частину різноманітності наших особистостей (відкритість, сумлінність, екстраверсія, приємність і нейротизм). Особистісні риси та цінності – це два виміри, за якими люди відрізняються.