Підготовка менеджерів освітньої галузі в сучасних закладах вищої освіти - Корольова І. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розкрито питання підготовки менеджерів освітньої галузі в сучасних закладах вищої освіти. Акцентовано увагу на значенні Галузевого стандарту вищої освіти України та освітньо-професійної програми в здійсненні професійної підготовки магістрів менеджменту («Управління закладом освіти») – майбутніх керівників освітніх закладів, від рівня професійної компетентності яких залежить ефективність освітнього процесу, якісне вирішення фінансово-економічних, господарських справ, стосунки в колективі, імідж закладу в цілому. Установлено, що підбір навчальних дисциплін до обов’язкових та вибіркових компонент освітньо-професійної програми здійснюється на ґрунті інтегративного підходу, їхньої логічної послідовності; з урахуванням сучасних суспільних вимог до знань керівником основ маркетингу ринку освітніх послуг, моніторингу якості освітнього процесу, бухгалтерського обліку й економіки освіти. Проаналізовано зміст професійних знань, принципів, методів, технологій, якими доцільно оволодіти майбутнім менеджерам освітньої галузі. Визначено підходи до професійної підготовки, спрямованої на формування професійної компетентності майбутнього фахівця, що вибудовуються на провідних стратегіях згідно з основними концепціями освітнього менеджменту сучасного закладу вищої освіти (інноваційне управління закладом вищої освіти як організації, у якій здійснюється підготовка фахівців; педагогічне управління освітнім процесом і науково-дослідною діяльністю; відкриття закладу вищої освіти соціуму й розвиток його корпоративної культури) та реалізуються в процесі вивчення дисциплін із менеджменту, виробничої практики, науково-дослідної роботи майбутніх менеджерів освітньої галузі. Виявлено, що професійна підготовка менеджера освітньої галузі є складним системним утворенням, визначається соціально-економічною ситуацією в суспільстві, потребує відповідного доцільного професійного наповнення її змісту, орієнтованого на постійний саморозвиток і підвищення кваліфікації фахівця.