ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ М’ЯКИХ НАВИЧОК У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ЗАСОБАМИ ХУДОЖНЬО-КОНСТРУКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Борин Г. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті проаналізовано напрями вдосконалення професійної підготовки здобувачів освіти (майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти) до формування м’яких навичок у дітей дошкільного віку засобами художньо-конструктивної діяльності. Уточнено, що до переліку м’яких навичок належать: комунікативні, які допомагають налагодити взаємодію з оточуючими людьми; розвинене критичне мислення; якості лідера; позитивне мислення; емоційний інтелект; самоорганізація; здатність до злагодженої командної взаємодії. Уточнено, що вихователь закладу дошкільної освіти є взірцем для наслідування, фасилітатором, який організовує освітній процес, отож чималу увагу зосереджено на формуванні м’яких навичок здобувачів освіти у процесі професійної педагогічної підготовки. Наголошено, що під час занять з художньої праці у дітей формуються художньо-конструктивні уміння та навички, розвиваються якості особистості (емпатія, емоційна чутливість), творчість, емоційний інтелект, самостійність, дисциплінованість, розвивається критичне мислення, що є базовим для формування «soft skills» у дошкільників. Здійснено аналіз особливостей застосування інтерактивних методів роботи у процесі професійної підготовки: розробка здобувачами освіти мнемокарт, мультимедійних дидактичних ігор. Значну увагу зосереджено на необхідності врахування у професійній підготовці майбутніх вихователів того, що художньо-конструктивна діяльність дошкільників є діяльністю, яка першочергово реалізує особистісну потребу в самовираженні шляхом виконання певних дій через маніпулювання відповідними приладами та матеріалами, набуття досвіду творчого перетворення навколишньої дійсності, що створює умови для формування у дітей дошкільного віку м’яких навичок. Схарактеризовано якості особистості, які формуються в процесі художньо-конструктивної діяльності.