Маркетингове управління як фактор успіху закладу освіти на ринку освітніх послуг - Данилова О. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті актуалізовано запровадження технології маркетингу в управлінську діяльність освітньої установи, що дає змогу кожному закладу освіти самостійно визначати перспективи та стратегію розвитку, виявляти свою індивідуальність, а також ставати суб’єктами ринкових відносин. Розкрито різні погляди науковців щодо понять «маркетинг», «маркетинг у сфері освіти», «маркетингове управління», «маркетингове управління в освіті». Розглянуто особливості освітніх послуг як основного виду діяльності закладів освіти, що передбачають виконання різних видів (педагогічної, виховної, наукової) діяльності педагогічними працівниками з метою задоволення потреб окремих осіб і всього суспільства в отриманні знань та інформації, опануванні певних навичок та вмінь. Визначено, що впровадження маркетингу в управлінні закладу освіти означає філософію ринкових стосунків у системі освіти, де забезпечується взаємодія споживачів, виробників освітніх послуг і посередників в умовах ринку та вільного вибору. Результатом маркетингової діяльності має стати забезпечення рентабельності через найбільш ефективне задоволення потреб: особи – в освіті, закладу освіти – у розвитку та добробуті працівників, організацій – у зростанні кадрового потенціалу, суспільства – у розширеному відтворенні інтелектуального потенціалу Авторкою доведено, що в сучасних умовах маркетинговий підхід має стати домінантою в управлінні закладу освіти, який забезпечить формування позитивного іміджу закладу освіти, створення маркетингового середовища закладу освіти, вивчення ринкового попиту на освітні послуги й прогнозування ринкової кон’юнктури, диференціацію освітніх послуг відповідно до потреб сучасного стану розвитку суспільства та їх просування на ринку тощо. Орієнтація закладу на маркетингове управління стане поштовхом для підвищення рівня конкурентоспроможності освітньої установи.