Професійно-педагогічна практика менеджерів освіти: основні принципи і технологія - Берека В. Є. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розглядаються актуальні проблеми професійно-педагогічної практики менеджерів освіти. Акцентовано увагу на специфічних принципах практики менеджерів освіти, основу яких складають пропедевтична спрямованість, зв’язок з предметами психолого-педагогічного циклу, розвиток педагогічного мислення, особистісна орієнтація, динаміка самостійності, опора на реалії педагогічної дійсності. Розкривається зміст кожного принципу. Проаналізовано труднощі в організації професійно-педагогічної практики менеджера освіти. Основними визначено як такі, що пов’язані із спроможністю здобувача освіти до рефлексії, морального вибору в проблемних ситуаціях; усвідомлення власної значимості для інших людей, відповідальності за результати діяльності; спрямованості на реалізацію самоосвіти, самоаналізу, саморозвитку, самовизначення, самодетермінації тощо. Важливість оволодіння важливими індивідуально-процесуальними характеристиками, до яких віднесено різностороність умінь, самостійність, творчий потенціал, унікальність, неповторність, обгрунтовано тим, що це є основою для плідних міжсуб’єктних відносин і стимуляція прагнень до взаємодії, комунікації. Розглядаючи технологію професійно-педагогічної практики менеджера освіти автор пов’язує її різними видами попередніх практик, пропонується режим роботи студентів на період проходження практики описуються функціональні обов’язки причетних до керівництва практикою. Схарактеризовано зміст, форми організації, методи, прийоми та засоби практики, що сприяють становленню предметних якостей сучасного менеджера, здатного осмислено застосовувати глибоко усвідомлені теоретичні знання, їх творчо впроваджувати. Узагальнено результати дослідження проблеми формування основних принципів професійно-педагогічної практики та технології її використання; проаналізовано місце і роль проблеми в процесі підготовки менеджерів освіти, сформульовані висновки.