Осучаснення освітньо-професійної підготовки офіцерів ВМС ЗСУ - Шевченко Р. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Стаття розкриває окремі проблеми, які постають перед освітньо-професійною підготовкою офіцерів Збройних Сил України, зокрема ВМС ЗСУ. Окреслено основні виклики, які має подолати осучаснена освітньо-професійна підготовка, зокрема комунікація на різних рівнях соціального життя; професійна етика; готовність до виконання бойових та цивільних завдань; усвідомлення відповідальності за ухвалені рішення; психологічна готовність до виконання професійних обов’язків; застосування інформаційно-комунікативних технологій як основи управління бойовою технікою та високотехнологічним обладнанням тощо. Виокремлено основні принципи підготовки майбутніх офіцерів ЗС України: професійне спрямування; науковість; систематичність і послідовність; комплексність; доступність; максимальне наближення умов навчання до обстановки реальних бойових дій; наочність; наступність. Зазначено, що підготовка офіцерів ВМС ЗСУ здійснюється у вищому військовому закладі освіти, проте базується на двох попередніх щаблях навчання: закладі середньої освіти та спеціалізованих коледжах. Підвищення кваліфікації офіцерів ВМС може здійснюватися в різних формах післядипломної підготовки: ад’юнктурі, курсах підвищення кваліфікації, системі командирської підготовки тощо. Наголошено, що сучасний офіцер ВМС має володіти не тільки фаховими, економічними та управлінськими знаннями і вміннями, декількома іноземними мовами, розумінням обраної галузі, спеціалізованою підготовкою з одного або декількох типів, а й навичками культури спілкування, міжособистісної взаємодії, готовністю дотримуватися норм етикету, працювати в умовах професійного стресу й конфліктних ситуаціях, володіти низкою професійно важливих особистісних якостей (відповідальність, ввічливість, стресостійкість, позитивне мислення тощо), що визначає рівень професійної й особистісної культури офіцера ВМС. Акцентовано увагу, що за сучасних умов підготовка сучасного військового офіцера має бути спрямована на активний пошук інноваційних форм і методів менеджменту військової освіти в контексті набуття майбутнім військовим офіцером професіоналізму.