ОРГАНІЗАЦІЙНО-НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ У ВИЩОМУ ВІЙСЬКОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ - Злобіна О. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У роботі порушено проблему доктринального (стратегічного) та організаційно-нормативного (тактичного) бачення практичної підготовки офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України у вітчизняних вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти на сучасному етапі розвитку української вищої військової освіти. На основі аналізу першоджерел доктринальних, керівних організаційно-нормативних загальнодержавного рівня та локальних нормативних документів ВВНЗ і ВНП ЗВО, а також документального підходу НАТО з цього питання зроблено висновок про наявність змістовної прогалини між доктринальним і локальним розумінням сучасної сутності і значення практичної підготовки курсантів та реальною відсутністю її законодавчої оцінки і закріплення. У зв’язку з цим, автором запропоновано конкретні пропозиції і шляхи розв’язання проблеми, що об’єктивно гальмує процес підвищення якості української вищої військової освіти, зокрема військово-морської, та досягнення сумісності з НАТО в частині професійної підготовки військових кадрів за імплементованими Україною стандартами. Зазначено, що практична підготовка офіцерів ВМС ЗС України у ВВНЗ ще не була предметом окремого професійно-педагогічного (в цьому випадку – військо-педагогічного) дослідження, а її організаційно-нормативне регулювання взагалі не вивчалось у вітчизняній педагогічній теорії. Охарактеризовано сутність підходів і принципів Північноатлантичного Альянсу щодо практичної складової професійної підготовки військових кадрів офіцерського складу з опорою на чинний для України документ – Спільну директиву стратегічних командувань НАТО «Освіта та індивідуальна підготовка» (E&ITD) 075-007. Мети дослідження, яка полягає в аналізі чинних організаційно-нормативних підходів до розуміння практичної підготовки офіцерів ВМС ЗСУ у ВВНЗ, досягнуто. Представлено власне тлумачення складової їхньої професійної підготовки та розкрито її особливості в аспекті вищої військово-морської освіти.