Філософсько-наукові передумови оптимізації самостійної діяльності студентів у закладах вищої освіти України - Цюприк А. Я. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті висвітлено положення оптимізації вищої освіти, яка передбачає поглиблення змісту професійної підготовки студентів. Показано, що засвоєння авдиторного компонента знання не дозволяє забезпечити процесу їх повноцінного засвоєння студентами. Аналізуються закони філософії в контексті педагогічних основ самостійної діяльності студентів. Показано, що розвиватися може лише система самостійно вироблених знань, а сукупність фактологічних знань є догматичною. Розглядаються базові положення самостійної діяльності студентів в контексті філософських категорій (оптимізацію самостійної освіти студентів як одиничне доцільно реалізовувати в навчанні, ураховуючи тісний зв’язок із розвитком професійної освіти як загальним та розвитком самостійної освіти як особливим; результативність самостійної діяльності, окрім наукового обґрунтування та прогнозування часового інтервалу появи реального результату оптимізації, потребує забезпечення певних умов у середовищі навчання, адаптації до цих умов викладачів і студентів, що дає змогу одержати максимальний результат професійної підготовки з мінімальною затратою сил та навчального часу; одним із найважливіших завдань самостійної діяльності студентів є виокремлення закономірностей її оптимізації серед інших випадкових явищ; у самостійній діяльності студента необхідно реалізувати єдність змісту, форми, функції та структури, тому що нівелювання форм оптимізації суттєво гальмує розвиток її змісту, а недооцінення функцій гальмує інноваційні зміни структури освіти; самостійна освіта передбачає, передусім, розуміння внутрішнього її сенсу, розкриття суперечностей тенденцій професіоналізації та професіоналізму в підготовці студентів, що дає змогу ефективно розвивати зовнішній бік самостійної діяльності; щоб обґрунтувати та використати в навчанні оптимізацію самостійної освіти, треба розкрити її сутність, вивчити внутрішні процеси, а не зупинятися лише на зовнішньому аспекті явища оптимізації).